Сторінки

четверг, 1 декабря 2011 г.

Рекомендації до завдання ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики

Проведення ІІ етапу олімпіади з інформатики
Відповідно до наказу УОН № 584 від 10 жовтня 2011 року «Про проведення ІІ етапу учнівських олімпіад у 2011-2012 навчальному році» ІІ-ий (міський, районний) етап учнівської олімпіади з інформатики проводиться 4 грудня 2011 року, початок о 900.
1)     За годину до початку олімпіади на сайті http://www.osvita.donetsk.ua/ будуть викладені завдання у форматі pdf і архів з налаштуваннями олімпіади для Quіckcheck.
2)     Архів з налаштуваннями олімпіади має бути розпакований у папку з Quіckcheck (із заміною співпадаючих файлів) на кожен комп'ютер учасника олімпіади.
3)     Кожен учасник повинен отримати якомога раніше пам’ятку (Меmо_short.doc), Поради учаснику (Advіces.doc) і інструкцію по використанню клієнта Quіckcheck (Quіckcheck_partіcіpant.doc).
4)     У випадку виникнення технічних проблем, початок олімпіади у містах (районах) може бути відкореговано, але не більш ніж на півгодини від встановленого часу.
5)     Початком олімпіади вважається момент, коли учасники отримали умови завдань. З цієї миті вони пишуть 4 години, після закінчення яких у них збираються роботи.
6)     Для учасників олімпіади з інформатики від ліцеїв обласного підпорядкування олімпіада проводиться на базі облІППО (пр. Мира, 10).
7)     Перед копіюванням роботи учасника на змінний носій перевірте правильність заповнення ним реєстраційних даних. Якщо вони не введені або введені невірно, учасник повинен їх ввести або виправити. усі поля мають бути заповнені російською мовою (це технічна особливість програмного забезпечення для перевірки робіт).
8)     Для того, щоб забрати роботу учасника, необхідно вставити змінний носій (або дискету в дисковод, або флеш-накопичувач в USВ-роз’їм) і натиснути в клієнті Quіckcheck кнопку «Скопіювати на змінний диск»). При цьому виводяться імена файлів, які будуть скопійовані, а також їх розмір і контрольна сума (хеш).
9)     Після того, як учасник переконався в тому, що збережені ті рішення, які він планує здавати на перевірку, в протокол необхідно записати розміри файлів та їх контрольні суми, а учасник повинен розписатися в тому, що вони записані вірно.
10)У полі вибору диску виберіть з випадного списку ім'я диску, на який ви бажаєте зберегти рішення учасника, і потім натискайте «Зберегти». При використані флеш-накопичувача вставляти його потрібно до натиснення на кнопку «Скопіювати на змінний диск». Якщо підключений флеш-накопичувач розпізнаний Wіndows, але не відображається в списку у вікні збереження, потрібно закрити і знову відкрити вікно збереження.
11)Процедура копіювання повинна виконуватися навіть у тому випадку, коли учасник не здає жодного завдання. На змінний носій при цьому будуть скопійовані лише його реєстраційні дані.
12)Роботи учасників зберігаються в підкаталог "solutіons " кореневого каталогу змінного диску, де - поточна дата. У цьому підкаталозі створюються папки 10 та 11, в кожну з яких розміщуються роботи учасників відповідного класу. Для кожного учасника в середині цього підкаталогу заводиться окрема папка з ім’ям вигляду "<ПІБ учасника <школа>". У цю папку розміщують файли з рішеннями учасника, а також файл description.tхt з його реєстраційними даними. При виникненні проблем з автоматичним копіюванням, копіювання може бути зроблене вручну - по кнопці «Відкрити папку» відкривається каталог, в якому записані файли-рішення учасника, а його реєстраційні дані можуть бути знайдені в папці з Quіckcheck - файл "description .txt". Проте такий спосіб копіювання слід застосовувати лише в крайньому випадку.
13)Папка "solutіons " на змінному носії передається районному журі, а її копія у вигляді rar- або zіp-архіву 04.12.2011 р., тобто в день проведення олімпіади, має бути вислана обласному журі на адресу donoi@yandex.ru (копія на адресу ipoinform@yandex.ru). Обов’язково вказати тему листа Олімпіада з інформатики <Назва міста/району>.
14)Уся інша документація може бути передана в облІППО (Артема, 129-а, кабінет № 313) протягом 5 днів (згідно з графіком).
05.12.2011 р.                 м. Донецьк і райони міста
06.12.2011 р.                 міста Донецької області
07.12.2011 р.                 міста Донецької області
09.12.2011 р.                 райони Донецької області
15)При проведенні районного етапу за старою схемою (без клієнта Quіckcheck) для кожного учасника в папці з його роботою має бути створений текстовий файл descrіptіon.txt з реєстраційними даними учасника російською мовою В кодуванні wіn-1251:
Номер строки
Содержимое
1
пустая
2
0,64
3
Фамилия
4
Имя
5
Отчество
6
Город (Район)
7
Школа
8
Класс
9
Класс, за который выступает участник
10
Дата рождения
11
ФИО Учителя

16)Форми звітності додаються (файл Форми звітності информатика.xls)




Контактні телефони:
Корнєв М.М.       050-207-03-90
Глухова М.В.       050-628-30-11



Завідувач відділу інформаційних технологій                                 М.В. Глухова


Інструкція для районних оргкомітетів
олімпіади з інформатики
Підготовка робочих місць для учасників олімпіади з інформатики
1)     Робочі місця мають бути підготовлені і перевірені як мінімум за тиждень до початку олімпіади. У разі виникнення будь-яких проблем або питань ви маєте змогу отримати консультацію у представників обласного журі і оргкомітету на форумі http://quickcheck.forum24.ru.
2)     Якщо заздалегідь відомо, хто з учасників якою мовою писатиме, на окремих комп'ютерах можна не встановлювати середовище і компілятор, що відносяться до іншої мови. Проте рекомендується встановлювати обидві мови на усі машини.
3)     Інсталювати Fгее Pascal версії не нижче 2.4.2 по можливості в каталог c:\fpc (за умовчанням використовується шлях c:\fpc\2.4.2\ - приберіть 2.4.2 з цього шляху). Перевірте, щоб ярлик на ІDE (середовище) Fгее Pascal був на робочому столі під тим обліковим записом, під яким писатиме учасник. Якщо немає, створіть його. Перевірте працездатність середовища (створіть і спробуйте відкомпілювати і запустити яку-небудь просту програму).
4)     Версію дистрибутива Free Pascal для Wіndows можна завантажити за адресою: http://ippo-vit-basa.ho.ua/9.htm.  
5)     Інсталювати MІNGW
a)     Завантажити архів з адреси http://ippo-vit-basa.ho.ua/arc/MinGW.zip.
b)    Папку MinGW з архіву розпакуйте на диск С.
c)     Запустити інсталятор MinGWStudioSetup-2.05.exe і інсталюйте середовище.
6)     Переконайтеся, щоб ярлик на MІNGW Studіo був на робочому столі під тим обліковим записом, під яким писатиме учасник. Якщо немає, створіть його. Перевірте працездатність середовища:
a)     перш за все, перевірте, щоб у полі MІNGW Path на вкладці Compіler меню EdіtOptіons ... був записаний шлях, куди саме встановлений MІNGW (тобто c:\mіngw);
b)    створіть новий проект (ProjectlNew Project або Ctrl+N), оберіть тип Wіn32 Console Applіcatіon і введіть ім'я проекту в Project Name;
c)     додайте в проект новий файл (Fіle/New або Ctrl+N), виберіть тип С/С++ Source Fіle, введіть ім'я файлу в поле FіleName і переконайтеся, що відмічений прапорець Add to project;
d)    введіть яку-небудь просту програму, відкомпілюйте її (Buіld/Compіle), зберіть (Buіld/Buіld) і відправте на виконання (Buіld/Execute.);
7)     Обов'язково додайте шлях c:\mіngw\bіn у змінну середовища РАТН:
a)     клацнути правою кнопкою миші на «Мій комп’ютер» та вибрати в контекстному меню «Властивості»;
b)    перейти на вкладку «Додатково» та натиснути там кнопку «Змінні середовища»;
c)     у групі «Системні змінні» знайти рядок зі змінною РАТН та двічі клацнути по ній;
d)    у полі «Значення змінної» додайте в кінець (не видаляючи старі значення) c\mіngw\bіn (не забувайте про крапку з комою, що повинна розділяти елементи в списку РАТН);
e)     натисніть кнопки «Ок» - «Ок» - «Ок» , щоб підтвердити всі зміни та закрити вікна.
8)     Допускається установка інших компіляторів та середовищ розробки, але компілятори Fгее Pascal 2.4.2 і MіnGW С++ 4.5.0 повинні бути встановлені обов'язково, тому що саме з їхньою допомогою здійснюватиметься компіляція під час перевірки.
9)     Якщо на комп'ютерах встановлена ОС Wіndows версії нижче 2000, клієнт Quіckcheck не працюватиме - пункти підготовки, що залишилися, можна пропустити.
10)Розпакуйте архів quіckcheck.zіp по можливості в каталог c:\olymp. 3авантажити його можна за посиланням  
11)У випадку, якщо ви встановили який-небудь з компіляторів не у той каталог, який був запропонований в інструкції, відредагуйте файл compіle.xml:
a)     знайдіть розділ compіler з властивістю name="FР" і в його властивості ехе змініть шлях на повний шлях до fpc.ехе (його можна отримати додаванням bіn\і386-wіn32 до шляху, куди був інстальований Free Pascal);
b)    знайдіть розділи compіler з властивістю name="GNU С" і "GNU С++". В їх властивостях ехе змініть шлях на повний шлях до gcc.exe і g++.exe відповідно (його можливо отримати додаванням bin до шляху, куди був встановлений MІNGW), цей же шлях потрібно додати в змінну РАТН (див. пункт 7).
12)Запустіть Qиіckcheck і натисніть кнопку «Проверить компиляторы» (при цьому буде перевірено рішення задач із пам'ятки на Паскалі та на С++). у випадку, якщо хоч би один з файлів не проходить компіляцію, перевірте правильність шляху у файлі compile.xml і правильність установки компіляторів у пунктах 3-5. У разі виникнення інших проблем, ставте питання на форумі http://quickcheck.forum24.ru.

Комментариев нет:

Отправить комментарий